De tots colors

Des de la seva creació, “La Canonja 3 – Poble, paisatge i sostenibilitat” ha vetllat per analitzar de forma crítica les amenaces ambientals que pateix la Canonja. És per això que després d’un treball exhaustiu de diagnosi, l’entitat presenta a la xarxa ciutadana canongina aquest manifest, en el qual s’ha intentat fer un repàs de les principals problemàtiques ambientals, tot plantejant propostes de millora per tal de solventar-les.

Amb aquest manifest, “La Canonja 3 – Poble, paisatge i sostenibilitat” pretén difondre la realitat mediambiental canongina a tota la societat, proposar solucions factibles que permetin una millora dels problemes i aconseguir que el missatge arribi amb tot el suport popular a l’administració local canongina.

La diagnosi:
La situació estratègica de la Canonja al Camp de Tarragona fa que s’hagi convertit en un nucli habitat envoltat d’infraestructures (indústria química, polígons industrials, autovia, autopistes i altres carreteres), limitant així l’espai vital dels canongins i canongines.

Tant les finques de propietat privada com les públiques presenten un estat de conservació molt precari, afavorint així que es converteixin en abocadors incontrolats de residus d’obres i domèstics. A més a més, aquest abandonament fa que tinguin un risc major de patir incendis durant l’època seca.

La gestió dels residus sòlids urbans presenta mancances importants en aspectes com la distribució dels contenidors, la saturació dels contenidors, l’absència d’una deixalleria municipal i la poca sensibilització a nivell ciutadà.

L’aigua té una gestió molt precària, se’n dedueix una total impunitat al veure com moltes de les mines d’aigua canongines estan rebentades, hi ha abocaments d’aigües de clavegueram a la Riera de la Boella i les infraestructures que s’han instal·lat als voltants de la Canonja han alterat els cursos normals de torrents, rierols i rieres.

El transport públic a la Canonja es veu limitat només als busos urbans a Tarragona i els seus barris, els quals presenten una baixa freqüència de pas en segons quins horaris o línies directes. La comunicació amb altres pobles o ciutats veïnes és molt deficient o inexistent.

Referent a la indústria química, la Canonja ha après a conviure amb ella. Però tot i així, cal que la pròpia indústria millori els seus enllaços de comunicació amb la població.
La contaminació acústica a la Canonja és molt important, sobretot amb focus de contaminació provinents dels vehicles motoritzats i d’alguns episodis de funcionament de la indústria química. Creant així un malestar i un desgast en la salut dels canongins i canongines.

En alguns sectors del poble, es veu una important contaminació lumínica. Algunes de les noves places i carrers de la Canonja s’han fet sense tenir en compte aquest aspecte tant important pel descans nocturn dels veïns i veïnes.

La Canonja té un important dèficit en zones verdes, és a dir, en espais de lleure on poder passejar i gaudir de la naturalesa. A més a més, diferents infraestructures han tallat els camins que unien la Canonja amb pobles veïns.

L’administració del medi ambient a l’Ajuntament de la Canonja ha millorat en els últims anys (recollida selectiva d’olis domèstics, energies renovables als edificis públics …); malgrat això cal una planificació i una integració de les polítiques ambientals, socials i econòmiques.

Les propostes de millora:
Cal que la Canonja participi en la planificació territorial del Camp de Tarragona, podent així incidir en quins projectes que toquen al terme canongí interessen pel poble i quins no. La planificació urbanística canongina ha de vetllar per un creixement racional i limitat del poble.

Per una ordenança que reguli el manteniment de les finques i obligui al propietari/a a tenir-ne cura periòdicament.

Els contenidors de residus sòlids urbans cal que estiguin repartits per tot el poble, tenint en compte el nombre de veïns i veïnes que els poden utilitzar. Per millorar-ne l’ús cal que s’engeguin campanyes de reducció, reutilització i reciclatge dels residus (tant dels domicilis com dels comerços).

És necessària una vigilància i un control rutinari de la xarxa de distribució d’aigua, així com dels abocaments d’aigües contaminades als cursos fluvials, així com esbrinar el seu origen i actuar en conseqüència.

La Canonja ha de gaudir d’una xarxa de transport públic en la qual es pugui enllaçar amb els municipis veïns a més a més de Tarragona. Cal una alternativa factible al transport privat.

La xarxa de municipis del Camp de Tarragona, en la qual s’hi inclou la Canonja, ha de pressionar perquè es faci un estudi de salut en la població per veure l’efecte de la indústria química en la salut de les persones, després de més de quaranta anys d’activitat continuada.

Cal una ordenança municipal que reguli la contaminació acústica i lumínica, entre d’altres, per evitar així més episodis com els viscuts.

Els espais verds que avui dia estan a mig acabar o en projecte, cal que s’executin d’immediat. Tot i així, cal començar a pensar en noves àrees d’aquestes característiques al poble.

Cal dotar a la Canonja d’un cinturó verd que esmorteeixi l’impacte de les grans infraestructures.

Es fa necessària una catalogació urgent del patrimoni històric, urbanístic i paisatgístic.

L’administració del medi ambient canongí cal que estigui planificada mitjançant una Agenda 21, que agrupi i integri polítiques ambientals, socials i econòmiques.

Esperem que amb la lectura d’aquest manifest, el missatge de canvi, progrés i conscienciació t’hagi arribat. La Canonja ens necessita i tu pots ajudar-la. Només cal que actuïs amb el cor a la mà i pensant en la terra en la que vius i vols viure. Desitjant que els que vindran després de tu també puguin gaudir de la Canonja tant com tu.

La Canonja, abril de 2007

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s